GondwanaTalks is een meertalige blog over natuur, planeet, klimaat en leven.
~
Recente artikels:
Cyanotypie is een van de oudste vormen van fotografie en leent zich als geen andere om het microscopische leven van de zee in al haar pracht in beeld te brengen. Met onwezenlijk mooie afdrukken van diatomeeën, coccolithoforen, radiolariën en dinoflagellaten, brengt Helena Cruz de Carvalho deze deeltjes van de oceaan tot leven. Het ragfijne...
Klimaatverandering heeft de intensiteit van het weerfenomeen DANA versterkt en veroorzaakte overstromingen in het oosten en zuiden van Spanje. Op sommige plaatsen in de regio Valencia viel op één dag meer regen dan in een jaar (400-500 mm). Wat in het oog sprong was hoe zwaarbeladen en bruin en het stormwater was. Als een wildwaterrivier kolkte het...
Je kan ook lezen over de alternatieve hypothese van menselijke evolutie, namelijk hoe mensen al wadend-klimmend rechtop gingen lopen (we waren blijkbaar toch geen jagers), over oerwalvissen die poten hadden en nu in de Sahara liggen en wat Cousteau over de zee zei, bewoonbare exoplaneten - lijken ze op de Aarde?, de Rook-die-dondert in Zambia en hoe rivieren van loop veranderen, waarom in aardbevingsgebieden zoals Turkije zoveel mensen wonen, het nieuwe zwarte goud in Oekraïne en wat dat met een stoframp in Amerika te maken heeft, mijn ontmoeting met Jane Goodall en hoe onze paden kruisten, welke nieuwe vulkaan op uitbarsten staat in Napels, Europa's Yellowstone en andere onbekende vulkanen, waarom Tonga geen klimaatafkoeling heeft veroorzaakt, over de woelige tijd waarin de Middellandse Zee helemaal verdampte, de Tethys-oceaan die nu in de bergen ligt, wat de Inca's wisten over de geologie van Machu-Picchu, en, terugkerend naar Italië, hoe edele Carrara-marmer, uitverkozen door Michelangelo, ooit op een tropische zeebodem lag.
Veel gelezen:
Onze voorouders hebben een fase aan het water meegemaakt. Frequent waden en duiken zou tot onze meest opvallende eigenschappen hebben geleid, namelijk onze tweebenigheid en rechtoplopen, grote hersenen, en het verlies van een vacht. Hoewel de Waterkanthypothese – vroeger de Wateraaptheorie – omstreden is, biedt ze een zeer plausibel kader voor de evolutie van de mens. De Waterkanthypothese breekt met de dogma's die de "algemeen aanvaarde" evolutietheoriën nog steeds teisteren.
Van het hooggebergte naar de farao's.
Lapis lazuli is een gesteente dat het blauwe mineraal lazuriet bevat. Dit werd gebruikt in vele kunstschatten van de Oudheid, o.a. het dodenmasker van Toetanchamon. Lapis lazuli ontstaat onder speciale omstandigheden, vooral waar magma het aardoppervlak bereikt. Lees hoe de lapis lazuli die in de Oudheid werd verhandeld zich vormde, en waar ter wereld andere ontsluitingen van lapis lazuli werden gevonden.
Photo: géry60 on Foter.com / CC BY-ND
GondwanaTalks is een online magazine over natuurwetenschap voor een breed publiek.
Gondwana wat is dat?
De inspiratie voor deze naam komt van het grote, verdwenen supercontinent Gondwana, de landmassa waarin alle zuidelijke continenten ooit verenigd lagen. Toen het zich vormde, ontplooide zich ook het leven op aarde, allerlei organismen evolueerden en baanden zich een weg door de tijd. Ten tijde van Gondwana transformeerde de wereld zich van een oord dat werd gedomineerd door microscopische wezens in de zee, tot een wereld van dieren en planten. Gondwana bleef niet bestaan en de continenten dreven van elkaar weg. Daardoor ontstonden op elk continent speciale, aangepaste soorten, zoals de buideldieren die alleen op Australië voorkomen.