Zand, cement en beton: geologie van een essentiële grondstof

16-12-2024

Zand is overvloedig. Woestijnen en stranden liggen er vol van. Maar naast water is zand een van de meest ontgonnen grondstoffen. Het is, samen met cement, onmisbaar voor het maken van beton, een proces dat in alle productiestadia een grote impact heeft op milieu en klimaat. De planetaire betonmolen draait op volle toeren. Kunnen we die afremmen? 

Schrijver: Kathelijne Bonne.

Pantheon met koepel uit beton, door Giovanni Paolo Pannini (Achttiende Eeuw)
Pantheon met koepel uit beton, door Giovanni Paolo Pannini (Achttiende Eeuw)

Ik kan me geen materialen voorstellen die minder inspireren dan beton en cement. Vroeger werden er misschien schitterende bouwwerken zoals het Pantheon in Rome mee gemaakt, maar vandaag vormt het de geraamtes van zielloze nieuwbouw, onnodige verharding en andere absurde vormen van brutalisme. Het Las Marías II bouwproject (Torrelodones, Madrid) is een ontnuchterend voorbeeld van de betonparadox waarbij in tijden van droogte, erosie en stormen de meest urgente noden van het huidige tijdperk worden genegeerd. Zogenaamd luxueuze villa's – met goedkope materialen in elkaargeflanst – springen als paddenstoelen uit de grond terwijl wat tuin had kunnen zijn met beton wordt overgoten zodat er kunstgras op gelijmd kan worden. 

"De natuur komt bij je wonen", beloven de slogans.

Betonnen dystopie van Orwell

In die distopie van betonwildgroei liep ik onlangs rond, na maanden niet te durven gaan kijken. En terwijl ik tussen hoge kranen, betonmolens en bouwpuin wandel, waan ik me in het boek '1984' van George Orwell. Wat er hiervoor was, natuur, rotsen, struiken, mos en wandelpaadjes, is simpelweg 'opgelost'. Ik kan me de kurkeiken en parasoldennen die hier vorig jaar nog stonden niet meer voor de geest halen. Ze zijn gewist, verdampt uit mijn brein. 

Ik loop om een nieuw rond punt heen in het hol van Pluto, waar nog geen jaar geleden een leuk grintpad lag om te joggen. Nu kunnen twee camions gemakkelijk naast elkaar draaien. Het betonnen voetpad waar geen kat zal lopen is tien meter breed of zo lijkt het. 

Terwijl de novemberzon mijn sproeterige voorhoofd verbrandt en het witte cement mijn bijziende ogen verblindt, laat ik mij overspoelen door paradoxale gedachten over beton en cement. 

Ze geven een cleane look terwijl natuur wordt verminkt.

Ze lijken het toppunt van beschaving maar brengen haar tot wankelen.

En hetzelfde zand dat wordt ontgonnen voor de productie van beton, is een bron van silicium in computerchips, die nu denkwerk voor ons doen zodat we ons zelf geen vragen meer stellen. 

Net zoals geo-schrijfster Roseanne Chambers, maak ik me grote zorgen om beton, waarover zij al schreef in haar artikel Concrete Concerns (zie biografie). 

Eeuwig zand

Uiteindelijk komen alle 'bouwstenen' van beton ook uit de natuur, het is namelijk gemaakt uit zand en kalksteen, maar niet zonder eerst megalomane industriële transformaties te ondergaan en emissies te creëren. Paradoxaal genoeg is het typische granietlandschap van het Guadarramagebergte zelf een bron van zand. Het is dit soort gesteente, graniet, dat rijk is aan kwarts, dat in dit droge klimaat fysische erosie ondergaat door vries en dauw, waarbij rotsblokken verkruimelen en verkorrelen tot steeds kleinere fragmenten, en uiteindelijk tot grint en zand. Wind en rivieren zullen dit zand transporteren, herverdelen en uiteindelijk accumuleert het in zandafzettingen. Daar wordt het ontgonnen in dagbouwmijnen. Het keert in camions terug naar de plaats waar het misschien ooit vandaan kwam, waar het door de natuur werd losgemaakt in tijden wanneer er misschien oermensen rondliepen.

Beton bestaat uit drie ingrediënten: aggregaat (mengsel van zand en grint), water en cement. Zand geeft vulling aan beton, de 'body' en de sterkte. Het ene zand is het andere niet: er is een hele waaier aan soorten. Zo verschillen woestijnzanden van rivier-, strand- of mariene zanden. Zanden kunnen fijn- of grofkorrelig zijn, elke individuele korrel heeft een bepaalde mate van ronding – van gaaf en afgerond tot hoekig, - zand kan goed gesorteerd zijn waarbij alle korrels eenzelfde korrelgrootte bezitten of net niet. Ook kunnen individuele korrels sferisch zijn, langwerpig of oblaat. Het zijn allemaal kenmerken, gefabriceerd in de natuur – zoals ook de zandsteenlandschappen van Narnia –, die materialen hun bouwkundige eigenschappen en sterkte geven. En ook de mineralen waaruit het zand bestaat variëren naargelang het type gesteente dat de zanden heeft opgeleverd. Zuiver kwartszand is hard en wit, en omdat kwarts bijna niet verweert trosteren deze zanden de eeuwigheid.

Van schelpjes naar cement

Al die zandkorrels moeten aan elkaar kitten om hard beton te verkrijgen. Daarvoor is cement nodig, een stof die bij contact met water onomkeerbaar verhardt. Cement bindt de boel. En ook cement wordt van gesteente gemaakt, o.a. van kalksteen, dat op haar beurt bestaat uit schelpjes en skeletjes van zeeorganismen, of van grotere schelpen en koraalriffen. Deze deeltjes van de zee, die op onevenaarbare wijze in beeld zijn gebracht door biologe Helena Cruz de Carvalho, eindigen in menselijke bouwsels. De ontgonnen kalk uit steengroeves wordt gebroken, vermalen, gezeefd, gemengd met mineralen zoals silicium- en andere oxides, verhit in hoogovens aan extreem hoge temperaturen tot bijna 1500 graden, tot uiteindelijk klinkers en een cementmengsel worden verkregen dat wordt opgeslagen in silo's. Heel dit proces is goed voor 10% van de wereldwijde uitstoot. CO2 komt vrij enerzijds voor de brandstof om de ovens te verhitten en de mechanische maalprocessen aan te drijven, maar ook als nevenproduct van het procedé zelf.

Puzzolaan

Naast schelpjes, doen ook vulkanen soms een bijdrage aan de productie van beton. De Romeinen hebben de cementrecepten van de Grieken geperfectioneerd. Ze maakten hun bouwwerken aan de hand van mortel die puzzolaan bevatte. Puzzolaan is een materiaal dat in aanwezigheid van water en calciumhydroxide cementachtige eigenschappen verkrijgt. De Romeinen ontgonnen het uit vulkanische tufsteen en as, die om en rond het stadje Pozzuoli te vinden was, het epicentrum van de Campi Flegrei-vulkaan. De Romeinse monumenten zoals het Pantheon, die net als zand de eeuwen trotseren, danken hun sterkte zowel aan het vernuft van hun meester-bouwers als aan de bijzondere eigenschappen van puzzolaan. 

De Romeinen moesten zich nog geen zorgen maken over klimaat of overconsumptie, hoewel filosoof-keizer Marcus Aurelius zijn appreciatie voor de natuur reeds uitdrukte, hij zag schoonheid in de nerven van een blad. Wat een activist zou hij geweest zijn. Maar nu leven we in tijden waarin zelfs het oneindige eindig is. Zand bijvoorbeeld, is eindig. Er is een welbepaald aantal zandkorrels op onze planeet. En dat zijn er minder dan sterren in het heelal, zei space-goeroe Carl Sagan. Hij wou daarmee aangeven hoe onmetelijk veel sterren en werelden er zijn, maar de uitspraak heeft in deze context een andere betekenis. Er is wel nog heel veel zand, maar het wordt sneller ontgonnen dan het door de natuur aangevuld wordt om de menselijke betonmolen draaiende te houden. Woestijnen liggen inderdaad nog vol, maar wegens de zwaarte van zand (en de kost van vervoer) wordt het meestal lokaal ontgonnen, daar waar het beton gevraagd wordt. 

Muur om de aarde

Elk jaar wordt een muur van 27 meter breed en hoog om de aarde geproduceerd aan beton. Daarvoor is 4,1 miljard ton cement nodig en nog veel meer zand. De zandontginning, de eerste stap naar de productie van beton, heeft een milieu-impact. Dagmijnbouw-projecten, zoals ook asbestmijnen, laten grote littekens achter in het landschap. Als de zandwinning aan kusten plaatsvindt worden stranden, mangroves, onderzeese graslanden, koraalriffen, getijdevlaktes en rivierbeddingen ernstig aangetast. Natuurlijke kusten verliezen hun beschermende bufferwerking tegen tsunami's, stormvloeden en stijgend zeeniveau. Langs rivieren kan bodemerosie optreden wat leidt tot meer schade bij overstromingen, meer sedimenttransport naar lagergelegen gebieden, en vernietiging van de natuurlijke habitat van aquatisch leven. In landen zoals India, waar een zandtekort is, is een zandmaffia ontstaan in de vorm van illegale zandwinbedrijven die leiden tot conflict en zelfs moord.

Duurzaam beton? 

Er bestaan manieren om het met minder beton te doen: Oud beton (zoals beton weggenomen bij ontharding), bouwafval en oude bakstenen kunnen hergebruikt worden. Materialen zoals vliegas (bijproduct van steenkoolcentrales) en slakken (metaalproductie) kunnen dienen als vervanging voor cement en aggregaten. Striktere regelgeving kan helpen om zandwinning te verduurzamen. Het uitgestoten koolstofdioxide van betonfabrieken kan afgevangen worden zodat die niet in de atmosfeer terecht komt. En gewoon minder verharden en enkel beton opnemen in het gebouw en niet in tuinen en ommuringen is nog beter. Zo ben ik blij dat mijn Spaans tuintje niet ommuurd is, ik zie de tuinen en bomen er omheen en ik heb helemaal niet het gevoel binnen vier muren te zitten. Doorlaatbaar beton, dat de bouwers van Las Marías duidelijk niet kennen (pavicesped in het Spaans), is een oplossing om de impact van overmatige verharding tegen te gaan. Dit zijn slechts enkele van vele manieren. 

Bewustzijn creëren is misschien de belangrijkste stap. Ervoor zorgen dat AI - dat draait op silicium uit zandkorrels - niet de plaats van ons brein gaat innemen, hoewel we het wel om oplossingen kunnen vragen. Uiteindelijk zijn wij het, mensen, met onze lichamen en denkvermogen die er vier miljard jaar over hebben gedaan om op deze planeet te gedijen, die tegen al dat beton zullen moeten aankijken en de gevolgen van de impact dragen. 

------

Beton is naast vleesconsumptie en transport een van de grootuitstoters. Lees meer over duurzaam vlees, of fris even de planetaire grenzen op. Lees verder over bodemverzilting, woestijnvorming, of de Tethyszee, die ook dikke lagen van kalk achterliet waar in ons menselijke tijdperk zowel de David als beton worden gemaakt. 

Bronnen

Roseanne Chambers, 2023, Concrete Concerns, https://roseannechambers.com/concrete-concerns/

Several wikipedia sources.

trefwoorden: beton grondstoffen, beton klimaat, beton duurzaam, duurzaam beton, zand grondstof, cement grondstof, cement impact, cement duurzaam, zandontginning, beton romeinen, pantheon beton, AI zand, AI silicium, zand geologie, zand beton, zand oorsprong